Алтернативно отопление на къща с котел на пелети

Публикувано от Джейтерм ЕООД

Алтернативно отопление на къща с котел на пелети

Отопление на къща с котел на пелети

Печките, а и напоследък котлите на пелети, бележат голям ръст в продажбите. Ако имате къща и искате най-доброто и екологично отопление, обмислете вариант за котел на биомаса.

Какво представлява биомасата?
Биомасата е всеки органичен материал, който може да се използва като гориво. Ще го намерите като:
1. Чипс
Изработен е от горски отпадъци и изглежда като люспи. Чипсът е по-добър от пелетите. Котлите, работещи с дървесен чипс, са по-големи и по-скъпи от котлите на дървесни пелети и затова не се използват масово.
2. Пелети
Дървесните пелети се произвеждат от стърготини, а горивото има топлинна мощност от 5,000 kW/тон, в сравнение с 2,000-3,000 kW/тон за чипса. Обикновено пелетите имат съдържание на влага около 8%. Те се продават в торби от 10, 12 или 15 кг.
3. Цепеници (дърва за огрев)
Понякога се сушат в пещ, но иначе се предлагат сурови.
4. Брикети
Произвеждат се със същата технология като пелетите, но са много по-големи, горят по-силно и се използват в металургията.

Какво представлява котелът с пелети?
Котлите работят до голяма степен по същия начин като котел на петрол. Пелетните котли са най-често срещаните, тъй като са по-удобни. Цената варира според това дали зареждането е ръчно или автоматично. Зареждането с пелети става ежедневно, а почистването – ежеседмично. Може да използвате насъбраната пепел, за да наторите градината си.


Необходимата топлина за къщата зависи от размера на бойлера за гореща вода. Котелът загрява водата в бойлера, а тръбите разпределят топлата вода из дома Ви. Това обикновено отнема един ден. Ако палите котела всеки ден, ще поддържате една и съща температура цяла зима.

Колко ще струва покупката и инсталирането?
Разходите за котли на пелети са много по-високи котлите на петрол или газ. Разходите също варират в зависимост от вида на котела, нивото на автоматизация и от размера и качеството.

Колко пространство трябва за котел на пелети?
Самият котел ще бъде с размерите на шкаф, но съхранението на пелети може да се окаже предизвикателство. Котелът ще се побере в повечето стаи, но бойлерът е доста своенравен и ще се нуждае от собствено помещение или заграждение. И в двата случая складът за гориво трябва да е наблизо, за да улесни зареждането.
 

Как да изберете подходящия котел на пелети?
Когато правите проучване, вземете следните факти предвид:
- Колко време производителят се занимава с изработването на котли на пелети?
- Подходящо ли е времето за ремонт? Имате ли тръби из къщата или трябва да поставяте нови?

- Разгледайте спецификациите на горелката. Качеството на горелката определя ефективността на котела. Добрите котли автоматично контролират въздушния поток над горелката, като гарантират, че той винаги работи с оптимална ефективност и позволява на топлинната мощност да отговаря на стандартите.

- Добрите котли ще имат поне двегодишна гаранция, а някои имат и до пет години.
 

От какъв бойлер се нуждаете за котела?
Препоръчително е бойлерът да има капацитет от поне 50 литра. Домашният Ви бойлер е достатъчен в повечето случаи, но е разумно да проверите първо дали е съвместим.


Как да подобрите работата на котела и отоплението на дома си?

Сигурно Ви е трудно да осъзнаете как нещо толкова дребно като пелетите може да затопли целия Ви дом. Дори при правилна инсталация на котела, бойлера и тръбите за топла вода, може да не получите желания ефект. Тайната на успеха е в добрата изолация. Уверете се, че тръбите, излизащи от бойлера и котела, са изолирани, както стените и пода в дома Ви. Дори тънко покритие от вата ще промени коренно температурата в стаите.

 

Не е нужно да правите голямо вложение, за да постигнете добри резултати. Първо преценете какви са нуждите на дома ви, след това направете проучване и изчисления – това е първата крачка към алтернативното отопление на бъдещето.


Jterm