5 топ съвета за избор на котел на пелети за Вашия дом

Публикувано от Джейтерм ЕООД

5 топ съвета за избор на котел на пелети за Вашия дом

Въпроси: Имам все по-голям интерес да закупя и инсталирам в дома си котел на пелети (бойлер на биомаса). Аз и съпругата ми харесваме идеята за ЕКО горивата и все пак не съм напълно наясно как работят този тип отоплителни уреди, както и не намирам много полезна информация по форумите и интернет. Какъв тип котел за отопление да търся за моя дом - малка къща от 200 кв.м. в Гълъбово ? Имам ли нужда от специално помещение за уреда за отопление който ще избера ? Какви спецификации да търся когато закупувам котел ? Какво е обслужването и поддръжката на котела за отопление ? 

видове котли за отопление на средно домакинство

Отговор: Съществуват много варианти в света на бойлерите на пелети (биомаса) и много повече теми за обсъждане, отколкото бихме могли да обхванем тук. В този блог опитахме да отговорим на най-често задаваните въпроси за домашното използване на пелети.

1. Какъв тип бойлер трябва да потърся за моя дом? (средно голямо домакинство)

Предлагат се няколко различни вида котли на биомаса. Като цяло, те могат да бъдат разделени на категории според горивото, което използват: газификация, дървесен чипс и бойлери на дървесни пелети. Всяко гориво и котел има свои собствени плюсове и минуси, свързани с цената на инсталацията, както и лекотата на работата и текущите разходи (цената на горивото, както и поддръжката на котела).

 

В повечето домакинства топлинното натоварване е между 10kW и 45kW и краткият отговор на въпроса ще бъде пелетен котел. Качествените пелетни бойлери са компактни, автоматизирани и стоят толкова близо до системите на изкопаеми горива от гледна точка на крайния потребител, колкото и системите на биомаса. На всичкото отгоре, те предлагат по-ниски експлоатационни разходи, в сравнение с нефта или пропан-бутана и почти нулев въглероден отпечатък. С добавеното преимущество от инициативата за домашно възобновяване на енергията (започнало през пролетта на 2014-та година), те са отлича инвестиция.

2. Имам ли нужда от специално изградено помещение за котела?

Тъй като вече сте получили разрешение за строеж на специална сграда за съхраняване на котела и необходимото за него оборудване, това е чудесно начало.

Има опции бойлерът на пелети да бъде инсталиран вътре в дома Ви, в случай че искате естетическото преимущество от реален огън. В общ план обаче ще Ви е необходимо специално предназначено пространство, като голямо и удобно помещение, част от гараж или пространство, отговарящо на изискванията.

3. Какви спецификации трябва да търся в пелетния котел?

Както бе споменато по-нагоре, качественият котел ще осигури лесна работа и ще се превърне в автоматичен източник на топлина. По магазините ще откриете много видове котли с различни нива на качество, така че си струва да направите свое проучване. Ето няколко основни функции, на които трябва да обърнете внимание:

А) Производител: потърсете фирма производител, която се занимава с проектирането и производството на котли от известно време. Проверете дали моделите са собственост на производителя или са препродадени от друго лице. Ако котелът е препродаден, това не е задължително лошо предзнаменование, но зависи кой е издал лицензът за него.

Б) Автоматични функции: почти всички пелетни котли имат автоматично запалване (чрез нагряващ се елемент или вентилатор за горещ въздух). Има няколко други функции по-долу, на които трябва да обърнете внимание.

В) Контейнер за събиране на пепел: биомасата е твърдо гориво и, въпреки че пелетите са най-фино рафинирани от дървесни стърготини, след тях все още остава пепел (около 2% от масата на горивото). За да може котелът да работи по-добре, пепелта трябва да се отстрани от мястото за изгаряне. Някои модели котли изискват крайният потребител периодично да ги забърсва или да изсмуква с прахосмукачка пепелта от вътрешността. Това означава, че нивата на ефективност ще се повишат веднага след почистването на котела, но същите тези нива ще намалеят заради натрупването на пепел до следващото такова почистване. Един добър котел притежава автоматичен механизъм за периодично премахване на пепелта, без да се нуждае от участието на ползвателя, като в същото време поддържа високата ефективност.

Г) Почистване на топлообменника: повърхността на топлообменника може да се покрие с тънък пласт от фина пепел. С течение на времето, това намалява преноса на топлина, а с това намалява и ефективността на работа. Един базисен котел би трябвало да има ръчно задействащ се лост, който служи за почистване на повърхността. Висококачествените котли имат моторизирано почистване, което се включва автоматично и това гарантира непрекъснато високи нива на експлоатационна ефективност, без да е необходимо да докосвате котела.

Д) Автоматично почистване на пепел: пепелта, която е премахната от горивната камера и топлообменника, обичайно ще се изсипе в кош за отпадъци от долната страна на котела. Висококачествените котли имат отделен шнек за извличане на пепел в по-големи контейнери за отпадъци, който може да има нужда от почистване само веднъж или два пъти годишно.

4. Колко често пелетния котел се нуждае от повторно зареждане и как това се случва?

Отново, това зависи частично от котела, който сте избрали, но също и от личните Ви предпочитания и бюджет. Стандартен малък пелетен котел може да бъде напълно самостоятелен с бойлер и контейнер за съхранение на гориво. При бойлери с ниска мощност това може да бъде 40-килограмов капацитет, който ще издържи няколко дни (в зависимост от температурите навън и от настройките на термостата). По-голям бойлер може да има контейнер с капацитет от 150 килограма, достатъчни за седмица и повече.

С този тип система ще купувате пелетите си в чували от 10 или 15 килограма, често върху товарен палет от по един тон. Тогава от Вас зависи да държите под око горенето на пелетите и изпразването на чували в контейнера, когато е необходимо. Това не е задължително трудна или мръсна работа, но е важно да обмислите кой ще се захване с нея и дали ще има кой да се грижи за котела, когато има нужда да бъде зареждан и почистван.

С котли, които имат по-голям капацитет, изискващ повече гориво, или ситуации, в които не е удобно контейнерът да се пълни ръчно, може да се създаде подходящ контейнер за насипно съхранение. Котелът все още ще има своя вграден контейнер, но сега той ще включва сензор, измерващ нивото на пелетите, който ще активира всмукателен механизъм, щом количеството падне под зададените параметри. Контейнерът на котела е свързан с външния контейнер (това е фабрично или метално хранилище, а може и да е специално помещение за съхранение на пелети), свързано чрез два гъвкави маркуча. Когато единият маркуч всмуква пелетите от хранилището и ги вкарва в горивното отделение, другият маркуч служи, за да балансира разликата в налягането.

Хранилището за насипни пелети се пълни по сходен начин: две солидни тръби със специални свързващи части са вградени в контейнера, а камион за пренос на пелети ще се свърже с тези тръби, за да изстреля пелетите в хранилището. По принцип, доставката на пелети е много сходна със зареждането на нафта. Винаги е важно да проверите дали камионът за доставка може да се приближи на поне 10 или 15 метра от склада за гориво, защото това е разстоянието, от което пелетите могат да бъдат издухани.

Контейнерът за съхранение е идеално оразмерен с котела в зависимост от очакваната употреба на гориво. За да може да изчислите тези стойности, добре е да умножите нужната топлина за домакинството (в киловати) по 0,9 и така да разберете какъв е обемът на склада, който Ви е нужен.

Например, 15kW.0,9m3/kW=13,5m3 – това е обемът на складовото помещение (включително неизползваемото пространство над и под стелажите за съхранение). Складът за пелети може да бъде ограничен или от наличното пространство, или от Вашия бюджет. Винаги е добре да проверите колко дълго ще издържи пелетното гориво.

5. Модулите за управление лесни ли са за употреба? Мога ли да ползвам вече съществуващи модули ако преди това съм имал друг котел ?

Тук съществуват редица опции, но, накратко, Вие можете да използвате модулите, които вече имате, за да избегнете преинсталирането на инсталацията за котела. Ако искате да извлечете максимална ефективност от Вашата система, можете да сложите специален модул, който включва нови функции, например, за компенсация на метрологичните условия. Човекът, който се занимава с инсталацията на котела, трябва да може да Ви даде съвет по тези въпроси и дали тези контролери са необходими и съвместими с Вашия дом и бюджет.


Jterm